Logo

XVII
Международна
научна конференция

8-9 юни 2017
София

Logo

Предварителна програма на XVII международна научна конференция ВСУ’2017
ТУК
(31.05.2017)


Покана
Покана

Постер
Постер


 

Пещера „Леденика“ и археологически комплекс „Калето“

Ledenika   Kaleto

 

Пещерата „Леденика“ се намира в Северозападния край на Врачанската планина, на 16 km от гр. Враца. Пещерата е призната за природна забележителност от 1963 г. и е най-посещаваната благоустроена българска пещера. Входът на пещерата е на 830 m надморска височина. Тя е дълга около 300 m и има десет зали, най-голямата от които е „Концертната зала“ с впечатляващите размери - 60 на 45 m и е височина – 23 m. Температурата в пещерата варира от – 10 °C до 8 °C. Влажността на въздуха е над 90%.

След „Преддверието“ се преминава през прохода „Плъзнята“ и се стига до кръгла „Малката зала“. До „Концертната зала“ се стига след преминаване на следващото стеснение. Подовете на тези три зали е в лед, по стените се образува скреж и цели ледени водопади, от таваните висят висулки с причудливи форми. Впечатляваща е огромната ледена колона в „Преддверието“. Като никъде по света в тази пещера ледът провокира въображението и всеки посетител може да види изваяни с лед от природата: чаши, бутилки, дървета, крокодил, сокол, великан, дори Дядо Коледа и къщичката на Баба Яга. Уникалната „Концертна зала“ има перфектна ледена акустика и в нея често се изнасят концерти. Тези концерти под земята са кратки, но не заради лошия комфорт от хладния въздух, а от неговата висока влажност, отразяваща се неблагоприятно на инструментите.

Посетете този линк, за да се запознаете и усетите пещера „Леденика“. На едно концертно изпъление  може да се насладите тук.

На 30 km от пещерата „Леденика“ се намира археологическия комплекс „Калето“, който съхранява 70-вековна история. Той е разположен на място, където се пресичат основни пътища, използвани от дълбока древност до днес.

Построен е върху висок скалист рид, осигуряващ му естествена защита. В комплекса са представени двете последователно съществували укрепени занаятчийски селища от края на каменно-медната епоха (втората половина на V хил. пр. Хр.) и бронзовата епоха (първата половина на IV хил. пр. Хр.). Във вековете селището е населявано от траки от племето „трибали“, след което е завладяно от Римската империя. След идването на Аспаруховите българи през IХ-ХI век се развива старобългарско селище. Крепостта и селището са превзети през ХI век, когато византийският император Василий II завладява Северозападните български земи.
На „Калето“ може да се види римското укрепление от средата на II век, езическия култов център от III век и укрепеното селище от IV-VI век. Открити са множество бронзови монети, сребърни и бронзови украшения за колан, както и бронзова отливка на орел – едно от най-ранните изображения на емблемата на Римската империя. С висока стойност е новооткритото „Светилище на тура“, олицетворяващо езическо божество, за което древните вярвали, че крепи света на рогата си.

Експозиционната зала разказва за вековната историята на селището и ни представя живота на хората, населявали това място от древността до средновековието. В нея се намират археологически находки, уникални предмети и останки от 5-те различни исторически периода, през които е преминала по време на своето съществуване крепостта.
За изграждането на археологическия комплекс „Калето“ са осъществени реставрационни и консервационни работи, експозиционен надзид, укрепване на крепостната стена и основи, прокарване на експозиционни маршрути. Обявен е за национален паметник на културата.

Посетете страницата на археологичния комплекс „Калето“ – тук и прегледайте малка презентация на втория акцент на нашата екскурзия – тук.

Екскурзията е планирана за 9 юни (петък). Тя е включена в таксата правоучастие на чуждестранните участници на ВСУ‘2017. Ако желаете да споделите деня с нашите гости от чужбина трябва предварително да се обадите на Организационния комитет (conference_bg@vsu.bg). Стойността, която трябва предварително трябва да заплатите по банков път е 25,00 лева.